Pericol În Bucureşti, în ultimii 20 de ani, din 2.000 de clădiri identificate cu grad seismic ridicat au fost consolidate doar 26. În ţară, multe dintre clădiri nu au fost nici măcar expertizate
De la cutremurul devastator din 4 martie 1977 s-au scurs 35 de ani. În tot acest timp, puţine au fost clădirile încadrate la risc seismic ridicat care au fost consolidate. În Bucureşti, din 2.000 de clădiri încadrate la risc seismic ridicat de către autorităţi , au fost consolidate doar 26. Majoritatea acestor clădiri au fost ridicate în perioada interbelică şi sunt situate în zona centrală a Capitalei. „Motivele pentru care clădirile cu risc seismic nu se consolidează îl reprezintă faptul că primăria nu a organizat un fond de apartamente de tranzit în care să se poată muta proprietarii cărora li se consolidează locuinţele, dar şi neîncrederea unora în aceste proiecte", susţine Nicuşor Dan, preşedintele Asociaţiei „Salvaţi Bucureştiul".
De cealaltă parte, zeci de proprietari din centrul Capitalei s-au trezit cu casele ipotecate la Primărie şi cu obligaţia să plătescă zeci de mii de euro pentru consolidări „cu japca". Devizele umflate, licitaţiile fără înştiinţarea proprietarilor şi presiunile cu amenzi sunt câteva dintre metodele prin care operaţiunea „Bulina Roşie" a devenit noua naţionalizare.
Aeroportul Băneasa e "pe butuci"
În aceeaşi situaţie critică este şi Aeroportul Băneasa, care tocmai a fost modernizat parţial. „A fost efectuată o expertiză tehnică a celor trei corpuri de clădire, finalizată în februarie 2012, în urma căreia a rezultat încadrarea acestora în clasa de risc seismic 1. În consecinţă, au fost luate o serie de măsuri prevăzute de legislaţia în vigoare, respectiv anunţarea autorităţilor, precum şi demararea procesului de consolidare", au explicat oficialii care administrează aeroportul.
Primăria Bucureşti a decis