În următorii cinci ani, țările europene se vor confrunta cu scadența unei datorii de 550 de miliarde de euro rezultată din împrumuturile efectuate de companiile europene, conform informațiilor compilate de Dealogic și incluse într-un studiu a firmei de avocatură Linklaters LLP, publicat astăzi.
Nu doar suma totală uriașă a acestei datorii reprezintă problema. Situația economică precară a țărilor membre zonei euro precum și noile reglementări mult mai stricte ale sectorului bancar ar putea face foarte dificilă rostogolirea acestei datorii, conform raportului intitulat „Negotiating Europe's LBO debt mountain”, raport citat de publicația financiară „Wall Street Journal”.
Spectrul falimentului
Cel mai rău scenariu prevede o creștere abruptă a ratei de intrare în incapacitate de plată a acestor companii, fapt care va afecta puternic băncile și firmele de capital privat ale căror venituri au fost reduse, deja, drastic de situația economică și de prăbușirea piețelor financiare.
Chiar dacă firmele vor putea să-și refinanțeze datoria scadentă, ele vor trebui să plătească dobânzi mult mai mari pentru aceste fonduri, fapt care va aduce încă o povară și va reduce și mai mult veniturile companiilor de capital privat. Dacă aceste companii nu vor putea să-și refinanțeze sau să-și plătească datoriile, instituțiile creditoare vor fi nevoite să accepte să fie plătite mai puțin decât au împrumutat.
Val de achiziții
Această problemă își are originile în 2004, an în care a avut loc ultimul val major de achiziții. Împrumuturile ieftine din acea perioadă au alimentat achizițiile făcute pe bază de împrumuturi. Această perioadă a durat aproape cinci ani, până când criza financiară din 2008 i-a pus capăt. În Europa, majoritatea capitalului folosit în aceste achiziții a fost asigurat prin împrumuturi bancare.
Doar anul acesta companiile vor trebui