Persoanele care doresc să folosească o armă în mod legal trebuie să îndeplinească anumite condiţii şi să treacă de unele teste, dar chiar şi aşa pot apărea oricând incidente tragice, cum s-a întâmplat în cazul şoferului MAI care a împuşcat opt persoane la un coafor.
Legislaţia din România referitoare la deţinerea şi folosirea armelor este una dintre cele mai restrictive din Europa, după cum a apreciat Costică Canacheu, preşedintele Comisiei pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională din Camera Deputaţilor.
Documentaţia pe care trebuie să o prezinte la poliţie o persoană care solicită permisul de port-armă este destul de stufoasă. În afară de acte de identitate, solicitanţilor li se mai cere un certificat medical eliberat de o unitate sanitară specializată, din care să rezulte că nu suferă de una din afecţiunile stabilite de Ministerul Sănătăţii care fac imposibilă autorizarea, certificat de cazier judiciar şi aviz psihologic din care să rezulte că solicitantul este apt pentru a folosi o armă.
În plus, ei trebuie să facă dovada absolvirii unui curs de instruire teoretică şi practică în domeniul armelor şi muniţiilor, conform Legii nr. 295/2004. "Legea e destul de clară din perspectiva autorizaţiilor de care are nevoie o persoană, dar uneori comportamentul oamenilor iese din reguli. În această după-amiază (n.r. ieri) vom rediscuta la comisie prevederile legale pentru a vedea dacă e necesară revizuirea legii. Procedura de autorizare a fost relaxată până la un moment dat şi din cauză că nu există o cazuistică îngrijorătoare în România", a declarat Costică Canacheu.
El susţine că a discutat, la comisie, cu mai mulţi experţi pentru că au existat mai multe încercări de înăsprire a legislaţiei în domeniul regimului armelor. Experţii au precizat că nu pistolul este arma preferată a românilor, iar deţinerea unei arme nu creşte riscul