Bursa de la Bucureşti a scăzut luni uşor, cu 0,5%, în linie cu bursele europene, ca urmare a datelor economice mai slabe venite de pe plan european şi a reducerii prognozei de creştere economică a Chinei, care se aşteaptă la un avans de 7,5% a PIB în acest an.
Valoarea tranzacţiilor de luni a coborât la 8,1 mil. euro, cea mai slabă din ultima săptămână, în condiţiile în care ştirile negative de pe plan extern au temperat apetitul de achiziţii al investitorilor, în special al celor instituţionali care au susţinut rulajele în ultimele săptămâni.
Investitorii au vizat titlurile SIF Transilvania încă din primele minute şi au plasat mai multe ordine de cumpărare datorită propunerii de dividend prezentată vineri seară.
CA al SIF propune un dividend brut de 0,1712 lei/acţiune, de 5,7 ori peste valoarea distribuită anul trecut, de 0,03 lei/acţiune. La închiderea pieţei acţiunilor, titlurile SIF Transilvania erau cotate la 0,7165 lei, preţ cu 3,09% peste nivelul de vineri.
"Randamentul net (de aproximativ 20% - n.red.) este atractiv, însă momentul în care a venit comunicatul, când preţul este la maximul ultimilor doi ani, îi poate descuraja pe unii dintre investitori. Până la urmă, contează şi dacă preţul la data cum-dividend (la care investitorii trebuie să aibă acţiunile în portofoliu pentru a primi dividende - n.red.) va fi mai mare decât cel de acum şi dacă la data ex-dividend (după care acţiunile cumpărate nu mai oferă dreptul la dividende - n.red.) preţul se va corecta mai puţin decât valoarea netă a dividendului", a declarat Alexandru Constantinescu, trader la Swiss Capital.
Operaţiunile cu titlurile SIF Transilvania au cumulat aproape 18 milioane lei (4,1 milioane euro) şi au reprezentat jumătate din lichiditatea pieţei acţiunilor, de 35,4 milioane lei (8,1 milioane euro).
"Am avut un volum record, de aproape 25 milioane