Muzeul Naţional Cotroceni organizează joi, 8 martie 2012, orele 18.00, cu prilejul Zilei Internaţionale a Femeii, o seară de operă ”Fiica Regimentului”, de Gaetano Donizetti, în interpretarea soliştilor: Patricia Seymour - soprană, Sorana Negrea-Stoica - mezzosoprană, Liviu Indricău - tenor, Iustinian Zetea - bas, Adina Cocărgeanu - pian.
Gaetano Donizetti s-a născut la 29 noiembrie 1797 la Bergamo (Italia) unde şi-a început şi studiile, pe care apoi şi le-a continuat la Bologna. Din anul 1827, Donizetti s-a stabilit la Napoli, unde a devenit directorul Teatrului Regal, iar mai apoi profesor la Conservator. În numai trei ani a scris 12 opere, toate ilustrând stilul interpretativ ”Bel canto”. În creaţia lui a fost influenţat de compozitorul Gioacchino Rossini, cu care a şi lucrat o perioadă de timp. Din anul 1839, Gaetano Donizetti s-a stabilit la Paris, unde a compus în 1840 şi opera ”Fiica Regimentului”. S-a stins din viaţă la 8 aprilie 1848, la numai 51 de ani, în oraşul său natal Bergamo.
Opera comică ”Fiica Regimentului” a avut premiera la Opéra-Comique din Paris, la 11 februarie 1840, bucurându-se de un succes de durată şi figurând în repretoriul constant al multor case de operă în epocă. „Fiica Regimentului“ este una dintre lucrările cele mai îndrăgite ale compozitorului italian, o poveste de dragoste dintre fiica unei marchize şi un simplu soldat. Maria, nou-născuta găsită pe câmpul de bătălie, copilul îndrăgit şi răsfăţat de toţi grenadierii, crescută de un întreg regiment de... taţi, se dovedeşte a fi fiică de marchiză. Copilăria ei de „vivandieră“, iubirea pentru Tonio, tânărul care se hotărăşte să devină soldat de dragul ei, viaţa nouă la castel, toate se regăsesc în această operă îndrăgită oriunde este cântată.
Personajele principale ale operei sunt: Marchiza de Berkenfield (Sorana Negrea-Stoica – mezzosoprană), Maria, fi