Julius Walker, strategul pe piața mărfurilor al UBS a emis o notă despre posibilitatea unei crize petroliere în Iran, despre cum ar arăta această criză și despre potențialul impact al acesteia asupra prețului mărfurilor.
Walker, citat de portalul de știri Business Insider, consideră patru posibile scenarii, de la cel mai puțin costisitor la cel mai grav.
Citește aici despre negocierile dintre Statele Unite și Israel cu privire la Iran
Află de ce economistul-șef al HSBC consideră problema prețului țițeiului ca fiind „noua Grecie”
Conform primului scenariu, sancțiunile Uniunii Europene intră în vigoare pe 1 iulie, fapt care rezultă în dispariția de pe piețe a 0,6 milioane de barili pe zi. În acest caz, prețul țițeiului Brent va crește la 130 de dolari pe baril, deși este posibil ca prețul să nu urce atât de mult, sancțiunile UE permițând excepții pentru unele țări, cliente ale Iranului, aflate în mare dificultate economică, precum Italia sau Grecia.
Al doilea scenariu se bazează pe implementarea strictă a sancțiunilor europene, la care se vor mai adăuga o reducere de 10% din partea altor clienți. În acest caz, Walker consideră că prețul petrolului va atinge valoarea de 138 de dolari pe baril.
Sistarea exporturilor și întreruperea producției
Al treilea scenariu implică sistarea completă a exporturilor iraniene de țiței, probabil în urma unui atac aerian israelian. În acest caz, Walker consideră că pierderea zilnică de țiței va fi de 2,5 milioane de barili, iar prețul țițeiului Brent va atinge 205 dolari pe baril.
Cel mai costisitor scenariu ia în considerare o întrerupere completă a producției iraniene de petrol. Aceasta ar putea surveni în urma unei acțiuni militare și unor largi revolte populare. În acest caz, piața globală va pierde 4 milioane de barili de țiței pe zi, fapt care va împinge prețu