Privatizarea unora dintre cele mai importante companii de stat, actiune la care statul roman s-a angajat in cadrul acordului cu Fondul Monetar International(FMI) poate conduce la progresul companiilor vizate, prin beneficiile aduse de mentalitatea investitorului privat, si poate ajuta la revitalizarea Bursei de Valori Bucuresti, considera analistii.
In martie, este asteptata oferta de vanzare a unui pachet de actiuni din cadrul Transelectrica. Totodata, au fost anuntate proiecte pentru alte sase companii in 2012, un program care pare cel putin ambitios, dupa esecul ofertei secundare de la OMV Petrom din 2011, singura actiune in aceasta directie de la asumarea raspunderii de catre Guvern in 2010.
Sunt doua tipuri de actiuni avute in vedere in cadrul acestui program: listarea la bursa si privatizarea partiala, a precizat analistul Aurelian Dochia pentru Ziare.com.
"In cazul companiilor foarte profitabile, unele dintre cele mai mari si cele mai vizibile societati din Romania, ideea este de listare pe bursa a unui pachet minoritar, ceea ce mi se pare un lucru bun deoarece listarea pe bursa mareste vizibilitatea si pune o presiune permanenta asupra societatii pentru a-si imbunatati performanta. Avantajul acestei miscari este ca se creeaza volum si lichiditate mai mare pe BVB", a spus Dochia.
"In ceea ce priveste privatizarile propriu-zise, sunt cateva societati, precum Oltchim, care au pierderi foarte mari. In acest caz, este nevoie de o schimbare mai profunda, o schimbare a controlului asupra societatii", a adaugat analistul.
Privatizarile companiilor vizate se realizeaza prin doua procedee: oferta publica initiala, respectiv ferta publica secundara.
"Oferta publica initiala este oferta publica prin care o companie care nu este listata la bursa pune in vanzare pentru prima data actiuni catre public.