Pentru perioada lucrată peste program se reţine CAS, ceea ce înseamnă că e luată în calcul la plata pensiei. Sursa: ARHIVA EVZ
Bucureşteanul Ioan Olteanu a ieşit la pensie pentru limită de vârstă în anul 2009. În urma a numeroase reclamaţii făcute la casa de pensii, a rămas nelămurit de faptul că orele suplimentare lucrate mulţi ani peste program nu i-au fost luate în calcul.
"În răspunsul primit mi se spunea că orele suplimentare nu reprezintă spor cu caracter permanent, întrucât asupra acestor drepturi nu se calculează şi nu se reţine contribuţia de asigurări sociale", povesteşte pensionarul bucureştean.
Dilema sporurilor permanente
În cazul de faţă însă, o explicaţie poate fi domeniul în care s-a lucrat. "Durata zilei de muncă în activitatea de construcţii pe şantier era stabilită la 10 ore/zi, păstrându-se retribuţia de încadrare lunară corespunzătoare funcţiei, pentru 8 ore, plata salariului făcându-se pentru timpul efectiv lucrat de 10 ore", ne-au transmis reprezentaţii Casei Naţionale de Pensii.
Majorarea salariului, de 25%, corespunzătoare celor două ore lucrate peste durata normală de 8 ore a timpului de lucru, nu face parte din categoria sporurilor cu caracter permanent prevăzute de legislaţie, ci reprezintă plata salariului pentru timpul efectiv lucrat.
CAS la venitul brut
Din ianuarie 2008, venitul brut realizat care include şi orele suplimentare a constituit baza de calcul a contribuţiei de asigurări sociale.
"Pentru aceste ore, ca şi pentru prime şi alte sporuri se plăteşte CAS, aşa că la pensie ele trebuie luate în considerare", spun experţi în resurse umane.
Orele suplimentare se iau în calcul la stabilirea pensiei din anul 2008