Singura staţiune de cercetare şi dezvoltare a legumelor din Ardeal, Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Legumicultură Iernut, în ciuda greutăţilor financiare, luptă în continuare pentru a păstra fondul genetic al legumelor româneşti.
Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Legumicultură Iernut, înfiinţată în anul 1980, aparţine Ministerului Agriculturii şi face parte din Academia de Ştiinţe Agricole şi Silvice ”Gheorghe Ionescu Şişeşti”. Forul superior al Staţiunii de la Iernut, care coordonează activitatea, este Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Legumicultură şi Floricultură Vidra care mai are în subordinea sa şi staţiunile de cercetare din Bacău şi Buzău. ”Acestea sunt staţiunile româneşti care produc sămânţă de legume din România. Restul este comerţ practic, care se aduce din afară. Într-adevăr, noi nu am reuşi să asigurăm necesarul dacă ni s-ar cere, pentru că în decursul anilor am ajuns la situaţia că preţurile cu care se aducea seminţele de afară era mult sub preţul de producţie al nostru. Şi atunci am fost nevoiţi să oprim această producţie în cantităţi mari”, a declarat Minerva Heitz, directorul Staţiunii de Cercetare Iernut.
Activitate începută în forţă
Activitatea a început pe o suprafaţă de 300 ha de teren, destinat în totalitate pentru asigurarea de seminţe de legume din categorii biologice superioare şi zonarea diferitelor soiuri şi hibrizi iar în timp, unitatea s-a extins prin construcţia a 24 ha sere, o staţie miceliu, o ciupercărie cu o capacitate de 300 tone, o staţie de conservare. După anul 1995 a început declinul prin retrocedarea terenurilor agricole, ajungându-se astăzi să deţină un teren de circa 100 ha, iar complexul de sere se întinde pe o suprafaţă de doar două hectare. Limitându-se activitatea la o suprafaţă mai mică, din producţia de câteva kilograme la unele specii precum păstârnac, ceapa roşie, fasole