Finanţatorii internaţionali i-au cerut Greciei, o ţară în care suveranitatea şi integritatea teritorială sunt principii de neîncălcat, dar care este dependentă de finanţare externă pentru a evita falimentul, privatizarea companiilor de servicii publice şi vânzarea activelor statului. Recent, guvernul elen a scos la vânzare furnizorul naţional de gaze naturale DEPA şi operatorul reţelei de gaze DESFA, subsidiară a acestuia. De cele două companii sunt interesate monopolul rus al exporturilor de gaze naturale Gazprom, GDF Suez din Franţa, Eni din Italia, OMV din Austria şi grupuri de profil din Spania şi Algeria, scrie The Wall Street Journal.
Vânzarea DEPA şi a participaţiei majoritare la DESFA ar putea aduce guvernului între 1,5 miliarde euro şi 2 miliarde euro, potrivit estimărilor analiştilor. Bugetul grec evaluează numai furnizorul de gaze naturale la 991 milioane euro. Programul de vânzare de active de stat are ca ţintă strângerea a 19 mld. euro până în 2015. Obiectivul iniţial era de 50 miliarde euro. "Există indicii că aproximativ 20 de companii ar putea fi interesate", au declarat surse din agenţia greacă de privatizare.
Cele două companii sunt scoase la vânzare într-un moment de răscruce pentru Grecia, în condiţiile în care liderii europeni şi FMI au stabilit un al doilea pachet de bailout pentru Grecia, de 130 miliarde euro, după ce primul nu a reuşit să însănătoşească finanţele ţării.
Vânzarea are şi importanţă strategică, deoarece ar putea determina viitoarea formă a uneia dintre priorităţile energetice ale Europei, anume efortul de a importa gaze naturale din regiunea Mării Caspice pentru a reduce dependenţa de importurile din Rusia.
Oferta autorităţilor greceşti a venit la doar o zi după ce ministrul elen al energiei George Papaconstantinou s-a întâlnit cu directorul adjunct al Gazprom Alexander Medvedev şi cu directorul executiv