Ministrul Sănătăţii Ladislau Ritli a declarat marţi că a reluat discuţiile cu producătorii de medicamente şi că a convenit cu aceştia "asupra mai multor mecanisme care vor fi simulate".
"Am reluat discuţiile cu producătorii de medicamente originale, care s-au manifestat deschişi la dialog, rezolvarea actualei situaţii care este tensionată, lumea se teme de plecarea unor firme. Ei, la rândul lor, nu or să plece, pentru că interesul este ca să existe la noi şi noi avem interesul ca bolnavii să fie serviţi", a spus ministrul Sănătăţii.
El a arătat că acest dialog se va purta săptămânal sau la două săptămâni. "Am reluat un dialog care nu s-a terminat acum şi astăzi, pe mai multe planuri, ci mecanisme noi legislative pot fi imaginate. Astăzi am convenit asupra mai multor mecanisme care vor fi simulate. Ei au cerut date de la noi, vom face aceste simulări, ce efecte financiare, sociale, medicale pot avea aceste mecanisme", a explicat ministrul Sănătăţii.
Ministrul Sănătăţii s-a întâlnit marţi, la Parlament, cu producătorii de medicamente, fiind prezent şi preşedintele CNAS, Lucian Duţă.
Criza de opiacee despre care s-a vorbit în ultimele zile este artificială, întrucât există mai multe tipuri de morfină, iar medicii ştiu acest lucru şi pot recomanda produse alternative, a declarat, recent, ministrul Sănătăţii, Ritli Ladislau.
"Este o criză artificială, o criză falsă. Avem alternative, există medicamente injectabile cu acţiune rapidă. Practicienii ştiu şi pot recomanda. Nu înţeleg de ce nu au explicat acest lucru", a spus ministrul Sănătăţii.
Ministrul a vorbit despre trei grupe de medicamente care pot genera probleme, respectiv medicamentele oncologice ieftine, care nu prezintă interese comerciale pentru că nu sunt profitabile. În acestă categorie intră 30-40 de medicamente care nu mai sunt aduse la noi în ţară, a precizat Ritli Ladislau.