Un proces care a început luni la Reykjavik a scindat opinia publică în Islanda. Acuzatul este fostul premier Geir Haarde, care s-a aflat la conducerea statului în 2008, în momentul în care criza financiară a lovit ţara sa, ducând la colapsul celor trei mari bănci islandeze, Kaupthing, Landsbanki şi Glitnir - care acumulaseră datorii de peste zece ori Produsul Intern Brut al ţării. În urma falimentului băncilor, rata şomajului a crescut rapid, ajungând la 10%, moneda naţională s-a prăbuşit, iar inflaţia a urcat la 14%. Pentru câteva luni, Islanda s-a aflat la un pas de intrarea în incapacitate de plată, evitată în ultima clipă cu ajutorul unui credit din partea Fondului Monetar Internaţional şi a statelor scandinave.
Haarde este acuzat de neglijenţă în gestionarea crizei; printre altele, politicianul ignorat avertismentele experţilor privitoare la starea celor trei bănci şi nu ar fi cerut acestora - după cum i se recomandase - să îşi consolideze bilanţurile. De asemenea, Haarde nu s-ar fi sfătuit cu Comisia pentru Stabilitate Fiscală şi nu s-ar fi consultat cu cabinetul său în probleme importante.
Conform cotidianului britanic, Haarde a negat acuzaţiile aduse, declarând că „acestea nu au nici un temei - nimeni nu ar fi putut prezice în 2008 că Islanda se va afla într-un colaps financiar", şi a numit procesul „o vendetă politică". De altfel, mai mulţi critici ai procesului se întreabă de ce Parlamentul dominat de Partidul Social-Democrat, care l-a trimis în faţa complexului de judecată pe fostul premier, a preferat să nu îi pună sub acuzare şi pe foştii miniştri social-democraţi care au făcut parte din guvernul lui Haarde; conform unui raport al comisiei parlamentare pentru stabilirea cauzelor crizei financiare, aceştia s-au făcut de asemenea vinovaţi de neglijenţă.
Halmes Gissurarson, profesor la Universitatea Islandei, avertizează, confor