Senatorul Gyorgy Frunda spune la RFI că nu crede că UDMR ar trebui să fie interesată de Mişcarea Populară, pe care ar vrea să o creeze PDL. El declară că dacă România ar avea două poluri mari, adică USL şi Mişcarea Populară, acest lucru ar fi "un pas înapoi" pentru democraţie. Frunda afirmă pe de altă parte că protocolul coaliţiei trebuie semnat "cât mai curând, azi, săptămâna asta dacă se poate".
Ar trebui să fie interesată UDMR de Mişcarea Populară? Gyorgy Frunda crede că nu. "Nu cred, nu cred. La ora actuală, comunitatea maghiară din România încă are nevoie de o proprie formaţiune politică. Atunci când comunitatea maghiară nu va mai avea discriminări, când toate problemele aparţinând identităţii naţionale vor fi rezolvate, atunci e posibil ca o parte a comunităţii maghiare să-şi exprime voinţa politică în cadrul partidelor politice româneşti sau prin fuziunea între unele partide româneşti şi maghiare. Vremea aceasta nu a venit încă", spune senatorul UDMR.
Gyorgy Frunda e de părere că apariţia Mişcării Populare ar face ca România să aibă două poluri mari, lucru echivalent cu "un deficit de democraţie". "Ca principiu, eu cred că pentru România ar fi un pas înapoi pe capitolul democraţiei şi statului de drept să avem două poluri politice, care să lupte şi să câştige când una, când alta, pe model american sau pe model englezesc. Când ai două partide, doar două coaliţii, acesta este un deficit de democraţie. Trebuie să existe întotdeauna al treilea jucător, care menţine un echilibru. Asta ca teorie politică. Iar ca practică politică, gândiţi-vă ce ar însemna în România să am patru sau opt ani la guvernare USL şi pe urmă patru sau opt ani Mişcarea Populară. Nu e bine! Cred că trebuie să existe o a treia opţiune. În Europa tendinţa este de scădere a pragului electoral. Media europeană este între 3% şi 4%. România are 5%, iar peste România nu există decâ