În condiţii de autism politic total, în timp ce continuă să bombardeze civili, să reprime opoziţia şi să terorieze o întreagă populaţie, regimul de la Damasc declară că va continua şi “reformele”. De partea lor, occidentalii mizează acum, după realegerea lui Vladimir Putin în funcţia de preşedinte în Rusia, pe o schimbare a atitudinii Moscovei faţă de Bachar al-Assad.
“Franţa va coopera cu Rusia pentru ca tragedia siriană să înceteze” declară primul ministru François Fillon într-un comunicat. Documentul a fost dat publicităţii după ce premierul francez i-a telefonat lui Vladimir Putin pentru a-l felicita în urma realegerii sale în postul suprem la Kremli.
În paralel, ministrul francez de externe, Alain Juppé, a lansat un apel în direcţia lui Putin pentru a-i spune, pe scurt, cam aşa: “acum, că au trecut alegerile, aşteptăm din partea Moscovei o modificare a politicii faţă de Siria”. O declaraţie de aceeaşi natură a făcut şi doamna Catherine Ashton, şefa diplomaţiei europene.
Nu este greu de ajuns la concluzia că europenii rămîn activi în cazul Siriei, continuînd să ajute opoziţia şi să exercite presiuni asupra regimului de la Damasc, dar ştiu că fără ajutorul Moscovei nu vor ajunge la nici un rezultat concret.
În ciuda multor dezertări, Bachar Al-Assad dispune încă de o armată de 500 de mii de soldaţi cu care este capabil să transforme în praf şi pulbere fiecare cartier, fiecare oraş şi fiecare sat care rezistă în Siria.
Merită însă amintită o analiză făcută de fostul ambasador britanic în Siria, Simon Collis. El consideră că regimul Assad este asemenea unui “arbore ros din interior”, asemenea unui “baraj care se fisurează”.
Într-un interviu acordat revistei Times el mai afirmă că regimul de la Damasc riscă să se prăbuşească pînă la sfîrşitul anului sau chiar mai devreme.
Pe fondul prăbuşirii economiei siriene, mai sp