Ancheta ANI în cazul raliurilor lui Victor Ponta a fost părtinitoare. Sursa: EVZ
Nu e acest subiect cea mai mare problemă a României, dar liderul PSD simţea o vulnerabilitate majoră pe acest subiect şi a ţinut să şi-o rezolve. Nu paiul din ochiul lui Ponta ne strică somnul, ci harababura pe care o generează ANI deacum înainte pe subiectul sponsorizărilor primite de politicieni. Întreg sistemul declaraţiilor de avere ar putea deveni o frecţie. Problema cu Ponta, raliurile şi sponsorizările nu e deloc complicată, nu e ceva atât de elaborat încât juriştii să se bată cap în cap zeci de ani de-acum încolo. Legea e simplă: cadourile, serviciile, avantajele primite gratuit sau subvenţionate, burse, credite şi decontări de cheltuieli care depăşesc 500 de euro se menţionează în declaraţia de avere.
Ce-a făcut Victor Ponta: a participat patru ani la raliuri cu un buget anual de circa 250.000 de euro. Un hobby foarte costisitor, dacă în fiecare an şi-ar fi construit câte-o vilă de banii aceştia ar fi ieşit un scandal uriaş. La sfârşitul anului 2007 l-a cunoscut pe pilotul Edwin Keleti iar din 2008 au concurat împreună. În primul an, maşina de curse a dat-o Robert Negoiţă, bun prieten cu Ponta. Acesta a menţionat donaţia în declaraţia de avere, dar apoi l-a trimis direct pe Keleti să încheie următoarele contracte. Următorul sponsor: Ioan Rus, lider PSD, bun prieten cu Ponta. Dar cel mai mult l-a durut dezvăluirea din EVZ privind sponsorizarea de peste 500.000 de lei pe care a făcut-o Dorinel Umbrărescu. De unde şi până unde îl sponsorizează Umbrărescu pe Keleti, un pilot semi-amator?
Victor Ponta tace, ne-am obişnuit ca politicienii să spună numai ce le convine. Dar ANI e "a poporului". Agenţia trebuia să ceară toate chitanţele tăiate de firma lui Keleti şi să identifice cheltuielile făcute personal de Victor Ponta: masă, cazare, transport, echipament, benzină et