Fenomenul de zăpor se manifestă pe un tronson de râu cuprins între localitățile Poiana Teiului și Farcașa. Pe sectorul din amonte, spre județul Suceava, apa curge liber, fără sloiuri.
În amonte de acumularea Izvorul Muntelui, fenomenul de zăpor se manifestă pe o lungime de 9,8 kilometri, începând de la viaductul Poiana Largului până aproape de podul Frumosu, din comuna Farcaşa.
Citește și:Blocurile de gheaţă înghit râul Bistriţa
Zăporul de pe râul Bistriţa din Neamţ a ajuns la peste 12 kilometri
Cea mai mare parte a podului de gheață este cuprinsă între viaductul Poiana Largului și podul de la Ruseni (comuna Poiana Teiului), pe o lungime totală de 6,2 kilometri. În această zonă, râul prezintă aglomerări de gheţuri cu grosimi cuprinse între 0,2 și 1,50 metri.
„Parţial curge apă peste gheaţă, iar râul prezintă ochiuri şi canal dezgheţat cu lăţimi de la 1 la 5 metri pe circa 30% - 40% din lungime", se precizează în comunicatul de presă al Comitetului județean pentru Situații de Urgență.
Celelalte două sectoare pe care se manifestă fenomenul de zăpor sunt cuprinse între podul Săvineşti (comuna Poiana Teiului) şi podul Frumosu (comuna Farcaşa), respectiv în amonte până la podul Lunca din comuna Borca.
Temperatura aerului măsurată marți dimineață (ora 6.00) la stația hidrologică Frumosu era de -10,5 grade Celsius, iar debitul râului Bistriţa era de 7,68 metri cubi/secundă.
Rămâi pe neamt.adevarul.ro să afli cele mai importante ştiri din judeţ.