Documentarul de scurtmetraj „Gutuiul japonez”, produs de Aristoteles Workshop (AW) în 2011, a fost selectat, din peste 60 de filme înscrise, în competiția pentru cel mai bun scurtmetraj la Premiile Gopo.
Regizat de Mara Trifu, „Gutuiul japonez” este portretul doamnei Grosu, care la 90 de ani îşi retrăieşte intens și cu multă savoare amintirile unei vieţi pline. 2012 este al doilea an în care o producţie Aristoteles Workshop ajunge în selecţia oficială a Premiilor Gopo.
Selecția vine după ce anul trecut două dintre filmele produse de AW fuseseră nominalizate la două importante premii Gopo - „Rebel, Rebel”, semnat de Alexandru Belc şi Mihai Bauman, selectat în competiţia pentru cel mai bun scurtmetraj şi „Căutare”, semnat de Ionuţ Piţurescu, participant în competiţia pentru cel mai bun documentar.
Documentarul regizat de Mara Trifu - imaginea Radu Gorgos (Republica Moldova); montajul, Paula Oneţ (România); coordonator de producție, Biljana Dolevska (Macedonia) - a câștigat menţiunea specială a juriului la ediţia din 2011 a workshopului de film documentar AW.
Filmările pentru „Gutuiul japonez” au fost realizate la Câmpulung, în casa doamnei Grosu, printre lucrurile şi obiectele sale, ce devin adevărate personaje în film. „Am vrut să realizăm un portret intim al acestei femei extraodinare şi al filozofiei sale de viaţă”, spune regizoarea Mara Trifu despre doamna de 90 de ani care doreşte să îşi doneze colecţia de cărţi celor care merită, bucată cu bucată. „Am încercat să înţelegem de ce a ales să ne împărtăşească tocmai nouă gândurile ei despre viaţă, moarte, despre orice.” Prezentă în sală la proiecţia finală a filmului, doamna Grosu, a cărei sinceritate este emoţionant de brutală atât pe ecran cât şi în viaţa reală, a mărturisit după vizionare, că tinerii cineaști și filmul lor au reușit sa o facă să se simtă cu 10 mai tân