Faptul că populația europeană, în special în ceea ce privește forța de muncă, îmbătrânește mult mai repede decât poate fi înlocuită de forță de muncă tânără nu mai surprinde pe nimeni. România ocupă locul doi într-un top al statelor ce vor suferi de această problemă în 2060. Mai prost decât noi va sta doar Estonia, în timp ce Bulgaria, aflată şi ea pe listă, va fi într-o situaţie ceva mai bună decât a noastră.
Cu toate că s-au schițat măsuri de soluționare a acestei probleme la nivel național, precum și la nivelul Uniunii Europene, ultimele statistici publicate de Eurostat, agenția de statistică a UE, arată că această tendință persistă, iar unele țări nu pot evita să fie afectate sever în viitor.
Portalul de știri financiare Business Insider a identificat principalele 9 țări care vor avea de suferit de pe urma acestui proces de îmbătrânire.
Ce reprezintă rata de dependență?
Rata de dependență a persoanelor în vârstă, conform Eurostat, măsoară și anticipează „numărul de persoane în vârstă de peste 65 de ani, exprimat ca raport între acestea şi persoanele cu vârsta între 15 și 64 de ani”.
Cu cât acest număr este mai mare, cu atât populația acestei țări este mai îmbătrânită. Informațiile se bazează pe rata de fertilitate, speranța de viață la naștere și migrația netă în cadrul țărilor europene. Potrivit Business Insider, în 2060, rata de dependență a persoanelor în vârstă va fi:
9. În Portugalia, de 57,20
8. În Slovenia, de 57,61
7. În Ungaria, de 57,81
6. În Germania, de 59,89
5. În Bulgaria, de 60,32
4. În Slovacia, de 61,80
3. În Polonia, de 64,59
2. În România, de 64,77
1. În Letonia, de 67,99