Ministerul Sănătăţii intenţionează să reglementeze interzicerea fumatului în spaţiile publice, în concordanţă cu recomandările UE (acest aspect poate fi pus în realizare prin susţinerea proiectului de lege care există în prezent în Parlament sau prin promovarea unui act normativ care să reglementeze tutunul în spaţiile publice), a anunţat ieri instituţia precizând că aproape trei sferturi dintre români ar vrea să se interzică fumatul în restaurante, mai mult de jumătate fiind de acord ca această interdicţie să se aplice şi barurilor şi cluburilor.
Primul studiu GATS România, lansat ieri de Ministerul Sănătăţii, arată că prevalenţa fumatului în România este de 26,7%, existând 5 milioane de fumători, dintre care 4 milioane fumează zilnic. "Povara economică şi costurile pentru sănătate cauzate de consumul de tutun pot fi reduse prin implementarea măsurilor Convenţiei Cadru pentru Controlul Tutunului a OMS, măsuri care s-au dovedit a fi eficiente", a comunicat ieri Ministerul Sănătăţii.
Potrivit studiului, mai mult de o treime dintre adulţi sunt "expuşi la fumul de tutun la locul de muncă, 86,6% în restaurante şi 94,4% în baruri şi cluburi". "Opinia publică sprijină puternic reglementările legislative restrictive. Aproape trei sferturi dintre adulţi (72,0%) s-au declarat în favoarea interzicerii totale a fumatului în restaurante şi mai mult de jumătate (57,0%) în baruri şi cluburi", se arată în comunicatul remis ieri presei.
În urma rezultatelor studiului GATS, Ministerul Sănătăţii intenţionează să continue Programul Naţional de Control al Tutunului, să susţină campaniile de promovare ţinând cont de aspectele semnalate de studiu şi să reglementeze interzicerea fumatului în spaţiile publice în concordanţă cu recomandările UE.
"Având în vedere că în România mai mult de 4,4 milioane de persoane fumează zilnic, aproape 6,5 milioane persoane sunt