În România, peste 4,4 milioane de persoane în vârstă de peste 15 ani fumează zilnic, arată Studiul global privind tutunul la adulţi (GATS). Acesta este primul raport de ţară GATS din România şi a fost realizat de Ministerul Sănătăţii prin Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP), Centrul de Control şi Prevenire a Bolilor din SUA (CDC Atlanta), Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi Şcoala de Sănătate Publică John Hopkins Bloomberg. Rezultatele studiului au fost prezentate în premieră la data de 5 martie 2012.
Datele GATS arată că 24,3% dintre adulţi sunt fumători zilnici. Peste 34% dintre bărbaţii din ţara noastră fumează în fiecare zi, iar dintre femei, 14,5% fumează zilnic. Asta înseamnă că, în România, mai mult de 3 bărbaţi din 10 şi o femeie din 10 fumează în fiecare zi, a explicat doctor Sorina Irimie, manager proiect GATS România.
Dintre cei care fumează zilnic, aproape 70% îşi aprind prima ţigară din zi în primele 30 de minute după trezire, iar 26% în primele 5 minute după trezire. Ceea ce relevă că printre fumătorii din ţara noastră se înregistrează un grad crescut al dependenţei de nicotină.
Alte date extrem de îngrijorătoare se referă la consumul de tutun. Astfel, peste 50% dintre fumători consumă în medie 20 de ţigări pe zi. Aceştia sunt cei mai expuşi îmbolnăvirilor din cauza tutunului.
Cei mai mulţi dintre fumători au început să fumeze zilnic la vârsta de 17-19 ani (43,1%), a mai relevat studiul. 17% au început să fumeze chiar înainte de 15 ani, majoritatea fiind din mediul rural.
Potrivit raportului, un fumător român cheltuie în medie 273 de lei pe lună pentru ţigări.
Românilor le place să fumeze. 85% dintre cei care fumează afirmă că fac acest lucru din plăcere. Puţini îşi doresc să renunţe, iar şi mai puţini reuşesc. Studiul GATS arată că doar o treime dintre fumători au încercat să renunţe la ţigări, iar dintre