Nicolae Ceauşescu a participat la congresul unde sovieticii au denunţat public crimele stalinismului şi cultul personalităţii. Cel care aspirase în tinereţe la titulatura de „Stalin al României“ şi-a văzut idolul dărâmat.
La 14 octombrie 1961, Nicolae Ceauşescu a vizitat Moscova, pentru a doua oară în acel an. Din delegaţia PMR, însărcinată să participe la al XXII-lea Congres al PCUS, au mai făcut parte: Gheorghe Gheorghiu-Dej, prim-secretar al CC, Emil Bodnăraş, Chivu Stoica, Ion Gheorghe Maurer, membri ai Biroului Politic, şi Leonte Răutu, supleant în Biroul Politic. În capitala URSS, cei şase au ajuns abia după două zile, după o călătorie cu trenul special. Din gara Kiev, oaspeţii au fost preluaţi de Atanase Mikoian, membru al Prezidiului CC al PCUS şi prim-vicepreşedinte al Consiliului de Miniştri, şi de Nicolae Guină, ambasadorul român în URSS, fost tovarăş cu Ceauşescu în lagărul din Târgu-Jiu.
Un maraton organizatoric
N-a mai fost timp de plimbări de-a lungul şi de-a latul republicilor sovietice, ca în vară. Pe durata celor două săptămâni petrecute la Moscova, membrii delegaţiei au stat „cantonaţi" în Palatul Congreselor. Din monotonia maratonului de şedinţe şi cuvântări au scăpat arareori. Atmosfera încărcată a lucrărilor s-a detensionat prima oară printr-un concert susţinut la Palatul Congreselor, deschis cu „Uvertura festivă", piesă compusă de Dmitri Şostakovici special în onoarea evenimentului.
Într-o altă zi, delegaţia română a vizitat oraşul Elektrostal, aflat la 58 de kilometri de Moscova. Iar la 29 octombrie, au participat la dezvelirea monumentului dedicat lui Karl Marx, amplasat în scuarul din Piaţa Sverdlov, în faţa „Teatrului Mare" moscovit. În acelaşi loc, cu 41 de ani în urmă, Lenin ridicase un bloc de granit roşu, în cinstea „marelui conducător şi dascăl al proletariatului". La inaugurarea operei aparţinând scul