Proiectul “Alba Iulia – Capitală Culturală Europeană în 2020″ nu reuşeşte să treacă de stadiul de iniţiativă curajoasă, nici în această primăvară. În timp ce, la 100 de kilometri distanţă, în Cluj-Napoca, administraţia locală se antrenează pentru 2020 intrând în competiţie pentru titlul de Capitală Europeană a Tineretului, în oraşul-cetate planurile de pe hârtie sunt întârziate de orgoliile politice ale celor care văd viitorul municipiului conturat într-o culoare anume.
Liberalul Florin Roman, iniţiatorul acestui proiect susţine că nu va renunţa la visul său de a transforma Alba Iulia în capitală culturală europeană, iar, în acest sens, în prezent, au fost depuse actele pentru trecerea de la comitet de iniţiativă la Organizaţie Non Guvernamentală cu personalitate juridică. Membrii comitetului lucrează deopotrivă la concretizarea unei strategii culturale, structurată pe 12 capitole, care va fi supusă dezbaterii publice, la începutul lunii aprilie. Dincolo de planuri încă nerealizate, liberalul recunoaşte că acest proiect nu va avea sorţi de izbândă fără o implicare directă a autorităţilor locale şi judeţene:
“Continuăm strângerile de semnături de la cetăţeni, Până acum avem 2000 de semnături, dar, în rest, din partea Primăriei şi a Consiliului Judeţean nu am primit nimic. Ne-au asigurat la sfârşitul anului trecut că ne vor invita la discuţii, dar până acum nimic, le-am mai adresat şi alte câteva scrisori care până acum nu le-am făcut publice, să se alăture proiectului, dar nici un răspuns. Refuză să se alăture şi implicit pun frână creării a nu mai puţin de 3.500 de locuri de muncă. Urmează alegerile locale, unde mi-am depus candidatura la Consiliul Judeţean, iar, dacă voi câştiga primul proiect pe ordinea de zi a consiliului, pe care îl voi supune la vot, va prevede ca autorităţile locale şi judeţene să devină membre în ONG, iar comisiile de specialita