"Eu am pentru România o contraofertă pe care cred că va fi greu s-o refuzaţi. Vă rog să-i transmiteţi acest lucru preşedintelui Băsescu! Tot volumul de gaz rusesc de care Ucraina are nevoie într-un an suntem dispuşi să-l vindem companiei de stat din România şi după aceea să-l vindeţi mai departe Ucrainei. E bună oferta? Sper că aţi consemnat-o."
Acesta era răspunsul ironic oferit de premierul Vladimir Putin în 2009 unui jurnalist român care voia să afle conţinutul discuţiei pe tema gazelor pe care o avusese premierul rus, la acea vreme, cu Traian Băsescu.
Răspunsul lui Putin trăda relaţia tensionată, chiar de antipatie, cu preşedintele Traian Băsescu. Deşi la summit-ul NATO care a avut loc în 2008 la Bucureşti, Putin a dat dovadă de bunăvoinţă şi a acceptat să participe, nu a binevoit să îl invite pe Băsescu la Kremlin ulterior, chiar dacă după summit a sugerat că va face acest lucru.
Cum va influenţa acum revenirea lui Vladimir Putin la Kremlin, pentru al treilea mandat, relaţia României cu Rusia? În primul rând, prin noua viziune a Rusiei asupra Europei, în care Germania joacă un rol primordial.
Adrian Cioroianu, fostul ministru de externe, consideră că relaţiile dintre Rusia şi România vor continua să fie marcate de suspiciuni şi clişee de natură politică, economică şi istorică.
"Există două posibilităţi. Cea mai probabilă este ca după numirea în funcţia de preşedinte a lui Vladimir Putin relaţiile româno-ruse să îşi menţină cursul de până acum, deci să nu ne facem iluzii. A doua posibilitate este aceea de-a se renunţa la clişee şi suspiciuni, iar relaţia dintre cele două ţări să înceapă să fie abordată cu pragmatism, însă este foarte puţin probabil", susţine Adrian Cioroianu, fostul ministru de externe al României.
El susţine că două state vecine, cum sunt România şi Rusia, ar trebui să caute soluţii pentru a ajunge într-un