Europa pare să fi scăpat pentru moment de un dezastru iminent după domolirea crizei datoriilor, însă creşterea preţului petrolului ameninţă din nou economiile. Preţul petrolului Brent, de referinţă pentru bursa londoneză, a urcat săptămâna trecută la 128 de dolari pe baril, cel mai ridicat nivel de după iulie 2008, în urma unor informaţii din presa iraniană privind un incendiu la un oleoduct saudit.
Informaţiile au fost dezminţite, iar ieri ţiţeiul Brent se tranzacţiona la 124 de dolari pe baril în jurul orei 16:00, însă volatilitatea cotaţiilor subliniază cât de vulnerabile sunt preţurile.
Îngrijorările legate de creşterea cotaţiei petrolului sunt tot mai mari, iar analiştii avertizează că Europa s-ar putea afla în centrul unui şoc al preţului ţiţeiului, scrie cotidianul britanic The Guardian. Scumpirea petrolului este cea mai gravă problemă cu care se confruntă economia mondială, spun analiştii.
Banca britanică HSBC consideră majorarea preţului aurului negru ca fiind "noua Grecie" pentru lumea dezvoltată, deşi temerile privind răspândirea la nivel mondial a turbulenţelor din Europa s-au redus pentru moment, notează cotidianul The Wall Street Journal. Publicaţia americană avertizează că preţurile ridicate ale petrolului vor afecta foarte mult economia europeană, aflată în pragul recesiunii, iar întreruperile livrărilor de ţiţei şi cererea elastică de pe pieţele emergente înseamnă că ieftinirile vor întârzia să apară.
Consumatorii din unele state europene plătesc deja preţuri record pentru benzină la pompă după ce petrolul Brent a atins niveluri record în ultimele săptămâni, ceea ce se transferă şi în preţul altor bunuri şi implicit în reducerea venitului disponibil al populaţiei, un element important în fiecare economie.
Nu acesta a fost contextul pe care liderii politici din Europa îl aşteptau în momentul în care s-au