Analiştii pe sectorul energetic ai grupului austriac Erste, acţionarul majoritar al BCR, consideră că evoluţia preţului ţiţeiului, care ar putea atinge anul acesta o medie record de 123 de dolari/baril, justifică un preţ mai mare pentru pachetul de 9,84% din acţiunile Petrom decât preţul minim de 0,37 lei/titlu cu care statul a încercat fără succes anul trecut să vândă acţiunile Petrom.
Preţul insuficient de atractiv a fost unul dintre motivele care au făcut ca oferta de 9,84% din OMV Petrom din vara trecută să fie un eşec. Statul nu a reuşit să vândă în iulie 2011 un pachet de 9,84% din acţiunile Petrom, deoarece investitorii au considerat că preţul minim cerut de Guvern la acea vreme, de 0,37 lei/acţiune, nu era suficient de atractiv, în condiţiile în care pe bursă se tranzacţionau în jurul nivelului de 0,4 lei. Preţul maxim fixat de statul român a fost atunci de 0,46 lei/acţiune.
Grupul austriac OMV controlează pachetul majoritar de 51% din acţiunile Petrom. Statul român prin intermediul Ministerului Economiei deţine 20,6% din acţiuni, iar Fondul Proprietatea are o participaţie de 20,1%.
Recent, oficiali ai Guvernului au declarat că oferta de vânzare a 9,84% din acţiunile Petrom va fi reluată în acest an, argumentând că preţul acţiunii Petrom şi-a revenit şi că compania a înregistrat rezultate financiare foarte bune.
În 2012, acţiunile Petrom au înregistrat o creştere record de 46,5% până la un preţ de 0,422 lei/titlu, aprecierea fiind sprijinită în mare parte de rezultatele financiare extraordinare raportate de companie în 2011. Petrom a raportat un profit net de 887 mil. euro (3,76 mld. lei) pentru 2011, în creştere cu 70% faţă de anul precedent, acesta fiind cel mai mare profit raportat vreodată de o companie românească. Vânzările Petrom au crescut anul trecut cu 21% în euro, până la 5,33 mld. euro (22,6 mld. lei), în