* evidenţele DSP arată că în 2011 numărul pacienţilor identificaţi cu sifilis a crescut cu 50%, iar numărul îmbolnăvirilor cu gonoree aproape s-a dublat
Numite popular "boli ruşinoase", gonoreea şi sifilisul au făcut zeci de victime, anul trecut, la Brăila. Indiferent că este vorba de lipsa de informare, nepăsare, sau încredere oarbă în parteneri, destui brăileni sunt inconştienţi în ceea ce priveşte posibilitatea contactării infecţiilor cu transmitere sexuala (ITS).
Aşa că trec la "acţiune" fără să se asigure că nu există niciun risc care ar putea să le afecteze sănătatea. Datele statistice arată că brăilenii dornici de aventuri sexuale cad tot mai des victime ale bolilor cu transmitere sexuală. Dovadă stau şi cele 42 de cazuri de sifilis depistate şi tratate, în reţeaua de dermato - venerologie (DV), în anul 2011. Comparativ cu anul precedent, numărul pacienţilor identificaţi cu sifilis a crescut cu aproape 50%. Concret, în anul 2010 s-au înregistrat 29 de cazuri.
De asemenea, conform evidenţelor Direcţiei de Sănătate Publică Brăila, numărul cazurilor de gonoree identificate şi tratate aproape s-a dublat în anul 2011 faţă de anul anterior. Mai exact, în 2010 au fost depistate 7 persoane bolnave, iar în 2011, numărul cazurilor a crescut la 12. În realitate, numărul persoanelor bolnave este mult mai mare, dar multe nu se prezintă la medic pentru tratament, de ruşine sau pentru că nu ştiu că au fost infectate.
Subprogramul naţional de supraveghere şi control al bolilor cu transmitere sexuală a fost finanţat anul trecut cu 5.000 lei. "Această sumă este destinată depistării cazurilor de infectare la persoanele neasigurate şi la gravide, pentru cazurile de lues (sifilis) congenital. Pentru tratament, se folosesc fonduri de la Casa de Asigurări de Sănătate", ne-a precizat dr. Andreia Gavrilescu, purtător de cuvânt al DSP Brăila.
@N_P