„Uniunea Europeană a produs, pe durata crizei, un flux nesfârşit de legi potenţial nocive pentru economia ţărilor membre", iar „reacţia la criza financiară a fost grăbită şi incoerentă, lipsită de o analiză profundă a consecinţelor, arată studiul „Cum a neglijat UE principiile de trasparenţă şi responsabilitate, în reacţia sa la criza financiară" publicat la Londra de Fundatia pentru Reformă Europeană "Noua Direcţie" în colaborare cu Centrul pentru Democraţie şi Cultură din Cehia.
Principalele concluzii ale experţilor care au studiat toate măsurile legislative relevante ale UE, de la căderea Lehman Brothers, în septembrie 2008 până în decembrie 2012, arată că intituţiile europene au elaborat, sub titlul „criză" 68 de texte legislative care cuprind 2.575 de pagini.
„Până la sfârşitul lunii decembrie anul trecut, 52 dintre aceste legi au fost adoptate şi validate, două treimi dintre acestea fiind concepute pentru a pune în practică reglementări total noi. Cele mai multe dintre propuneri au fost aprobate doar de către Comisia Europeană sau utilizând o versiune prescurtată a procedurii de co-decizie cu Parlamentul ori Consiliul European, ceea ce pune sub semnul întrebării modelul de „bună guvernanţă" al UE.
Din cele 68 de propuneri, doar 19 au fost însoţite de studii de impact şi doar 18 de consultări publice, care au durat în medie 50 de zile (şi nu două luni care este procedura standard). De exemplu, o revizuire esenţială a Pactului de stabilitate şi de creştere nu a fost însoţită de nici o evaluare de impact sau de consultare publică.
Potrivit studiului, UE a reacţionat prea în grabă, prin elaborarea unor legi noi una după celalaltă, fără să reauşească să pună în aplicare actualele reguli, fără studii de impact şi consultări relevante.
"Acest lucru este în contradicţie cu principiile de bună guvernare, care au fost stabilite