- Cultural - nr. 968 / 7 Martie, 2012 Vara! Vara este anotimpul in care trebuie sa predomine lichidele si alimentele reci, pentru a compensa caldura la care este supus atunci corpul. Alimente reci nu inseamna aici produse scoase de la frigider, ci alimente usoare si care nu incalzesc corpul, cum au tendinta sa o faca unele alimente picante, ori alcoolul. Se pot consuma, deci, cat mai multe fructe proaspete si zemoase de sezon, precum cirese negre, coacaze, strugurei, agrise, corcoduse... Toate acestea, in general, mai mult decat altele, sunt foarte bogate in flavonoide, atat de importante in sistemul imunitar, si antioxidanti. Acum apar primele legume ce se consuma fie fierte ori coapte la cuptor, fie sub forma de supe, fie proaspete. Apar ceapa verde, primele rosii si castravetii, ce pot fi consumati cu diferite sortimente de branzeturi sau oua fierte. Tot acum merg laptele dulce sau iaurturi cu cereale. Carnea nu se recomanda deloc pe timpul verii. Mesele consistente este indicat sa se manance dimineata devreme si seara. Aici, cheia pentru a trece cu bine in toamna sunt o conditie fizica cat mai buna si... vitamina D. In zilele foarte fierbinti este bine sa se consume apa cu lamaie, ori apa in care am pus la macerat menta sau rozmarin. Toamna! Toamna ne aduce cele mai variate sortimente menite sa ne rasfete gusturile, dar si depozitele de energie ale corpului. Anotimpul este acum generos cu noi pentru ca sa putem acumula nu neaparat kilograme in plus (un kg doua n-ar trebui sa ne sperie), ci mai ales vitalitate si energie, rezerve cu care trebuie sa intram in iarna ce va urma. De fapt, astenia de toamna ne arata mai ales faptul ca nu avem rezerve vitale si energetice suficiente, si apoi ca focul nostru subtil, metabolismul, este dereglat. Nu intamplator, toamna apar genul de fructe si legume foarte hranitoare si satioase, pline de energie concentrata intr-un vo