Franţa pledează pentru semnarea unui acord de liber-schimb "complet şi aprofundat" între Uniunea Europeană şi Maroc. Ministrul francez de Externe, Alain Juppé, îşi începe joi o vizită de două zile în această ţară.
Seful diplomaţiei franceze şi-a prefaţat deplasarea la Rabat, exprimându-şi admiraţia pentru modelul marocan în materie de reforme. "Marocul are toate atuurile pentru a reuşi", a spus Alain Juppé, subliniind şi faptul că această ţară este prima din regiunea Magrebului cu care Uniunea Europeană a semnat un acord de parteneriat avansat.
"În ultimul timp, Marocul si-a modificat Constituţia în profunzime, un nou Guvern s-a apucat de treabă... totul într-o manieră calmă", a mai declarat Alain Juppé, invitând Marocul să joace un rol mai important în regiune, la toate capitolele, inclusiv cele legate de securitate.
În ciuda acestor elogii, Marocul nu este chiar la adăpost de frământări şi probleme, inclusiv de unele fricţiuni cu Algeria. Cele două ţări sunt în litigiu din cauza Saharei Occidentale, fostă colonie spaniolă anexată în 1975 de Maroc. Frontul Polisario, susţinut de Alger, cere organizarea unui referendum în privinţa viitorului statut al regiunii, astfel încât populaţia să aibă ultimul cuvânt. Puterea de la Rabat propune un statut de largă autonomie pentru Sahara occidentală, cu un Guvern regional şi un Parlament local, dar sub suveranitate marocană.
Organizaţia Natiunilor Unite este implicată de mai multă vreme într-un proces de mediere în privinţa acestui litigiu, Franţa sprijind propunerile Rabatului. Parisul mai înţelege să sprijine şi Uniunea Magrebului Arab, în contextul noilor schimbări din nordul Africii. Un summit al acestei structuri va avea loc în cursul acestui an. În acest context de criză economică, "Europa are nevoie de un Magreb puternic şi unit", a mai spus Alain Juppé, în contextul vizitei sale la Rabat. @