Împrumutul secret pe care Grecia l-a luat de la Goldman Sachs în 2001 a fost încă de la început o greşeală costisitoare.
În ziua în care s-a ajuns la un acord pentru încheierea tranzacţiei, guvernul grec îi datora deja băncii cu 600 mil. euro mai mult decât suma de 2,8 mld. euro pe care a împrumutat-o, a afirmat Spyros Papanicolau, cel care a preluat în 2005 conducerea agenţiei de management al datoriei Greciei, citat de Bloomberg.
În 2005, preţul tranzacţiei, un instrument financiar derivat care a mascat creditul şi despre care Grecia nu s-a consultat cu alţi creditori din cauza presiunilor băncii americane, urcase la 5,1 miliarde de euro, explică Papanicolau.
El şi predecesorul său Christoforos Sardelis dezvăluie pentru prima dată detaliile contractului care a ajutat Grecia să îşi mascheze datoria suverană în creştere pentru a părea că respectă cerinţele Uniunii Europene, şi spun că ţara nu a ştiut ce a cumpărat şi a nu a fost pregătită pentru a evalua riscurile şi costurile împrumutului. Câştigul instantaneu obţinut de Goldman Sachs din această tranzacţie arată care sunt riscurile şi pericolele cu care se confruntă clienţii care se împlică în operaţiuni complexe, personalizate pentru care nu există preţuri comparabile pe piaţă, iar taxele şi comisioanele nu se cunosc.
"Ca şi municipalităţile, Grecia este un exemplu de client slab pregătit care a fost zdrobit. Aceste tranzacţii sunt structurate pentru a nu fi înţelese de clienţi, iar Goldman este nemiloasă când trebuie să se asigure că interesele sale nu sunt compromise - acest lucru face parte din ADN-ul organizaţiei", spune Satyajit Das, consultant de risc şi autorul cărţii «Bani extremi: stăpânii universului şi cultul riscului»".
Câştigul de 600 mil. euro reprezintă 12% din încasările de 6,35 miliarde de dolari raportate de Goldman Sachs din tranzacţii şi din principalele in