În timpul crizei, FED-ul nu a avut nici o problemă în a injecta bani în pieţe, în ciuda tuturor criticilor care susţineau că astfel de măsuri ar fi generatoare de inflaţie. Cu toate acestea însă, în mod oficial banca centrală a SUA nu a renunţat nici un moment la politica de control a inflaţiei; astfel că, în mod oficial, Ben S. Bernanke s-a luptat din greu cu inflația de-a lungul ultimilor ani, pentru a o aduce sub un prag-țintă de 2%. Acum însă, tot oficial, președintele Rezervei Federale se declară dispus să permită inflației să depășească acest prag, pe termen scurt, pentru a stimula angajările.
Bernanke a declarat în fața Congresului Statelor Unite că o creștere a costurilor la energie va provoca o creștere „temporară” a inflației, „reducând, totodată, puterea de cumpărare a consumatorilor”, anunță agenția de știri Bloomberg. El a adăugat că banca centrală va adopta o „abordare echilibrată” a acestei probleme, ea urmărind cele două țeluri de asigurare a stabilității prețurilor și a reducerii ratei șomajului, ultima fiind dorită să scadă la un procent situat între 5,2% și 6%.
Află care sunt motivele pentru care Ben S. Bernanke este acuzat că vrea să arunce planeta într-un haos financiar
„Se pare că președintele băncii centrale a sugerat că va tolera un mic delict în ceea ce privește inflația cât timp șomajul va continua să scadă spre nivelul dorit”, a declarat Mark Spindel, director de investiții la Potomac River Capital, fond de hedging care gestionează 250 de milioane de dolari.
Ținta de inflație
Prețul țițeiului a crescut cu 32% față de valoarea de la sfârșitul celui de-al treilea trimestru al anului 2011 și 6% în acest an. Prețurile la energie ar putea menține ținta de referință a ratei inflației a Comitetului Federal pentru Piață Liberă (FOMC) peste obiectivul Rezervei Federale de 2% pentru mare parte din 2012, a d