Pe la inceputul lunii martie, imediat ce vremea incepe a se incalzi si zapada se topeste, prin paduri apare leurda, cautata de ursii care ies din hibernare, pentru a face o cura de detoxificare, dar si pentru a-si pune sangele in miscare.
Probabil de aceea, planta se mai numeste si usturoiul-ursului. Leurda are frunze alungite, precum lacramioara, cu care adesea se confunda, gustoase si sanatoase, care, ca si spanacul, se folosesc in alimentatie, la supe, ciorbe si salata, si flori albe, cu miros puternic.
Leurda actioneaza ca un adevarat "detergent intern", avand capacitatea de curatire a sangelui, ficatului, stomacului si intestinelor, mult mai activa decat usturoiul.
Pentru a beneficia de toate calitatile plantei, se recomanda ca primavara sa se faca o cura de patru saptamani, cu frunze proaspete, care pot fi culese de la margine de padure sau, mai comod, cumparate din piata. S-a constatat ca, prin uscare, frunzele isi pierd cam 50% din proprietati.
Sade colesterolul
De la miros, gust si proprietati terapeutice, leurda are calitati asemanatoare cu cele ale usturoiului. In compozitia sa, leurda are cam tot ce-i lipseste omului din organism primavara: vitaminele A si C, sulf, ulei eteric, saruri minerale de calciu, fier, fosfor, sodiu, cupru si adenozina, o substanta care reduce colesterolul si impiedica formarea trombilor.
In plus, sunt evidente efectele antiseptice, bactericide, antitoxice, diuretice, hemostatice, hipotensive, antisclerotice, vermifuge si stimulatoare ale peristaltismului intestinal si ale contractiilor uterine. Preparatele de leurda, infuzie, suc sau vin, sunt de folos in numeroase afectiuni, interne sau externe.
Intern, leurda, ca remediu naturist, are efecte benefice in bolile gastrointestinale, ca diaree acuta si cronica, dizenterie, indigestii, insuficienta bil