Lehman Brothers, odinioară una dintre cele mai importante bănci de investiții de pe Wall-Street, nu mai este în prezent, decât “un portofoliu” de active imobiliare şi financiare de vânzare. Toate deţinerile Lehman vor fi vândute, în timp, pentru a plăti creditorii băncii, între care fonduri de hedging, administratori de active și corporații, ce dețin creanţe de peste 300 de miliarde de dolari.
Lehman a anunțat că prima plată, care ar putea depăși 10 miliarde, va fi efectuată pe 17 aprilie, anunță cotidianul american „New York Times”. Creditorii se estimează că vor primi cu mult sub 50 de cenți pentru fiecare dolar împrumutat o dată ce plățile vor fi efectuate.
Află aici cum trebuie să folosim învățămintele falimentului Lehman Brothers în gestionarea crizei Greciei
Vezi cât de mult au scăzut câștigurile Goldman Sachs pe fondul volatilității piețelor
Un caz Enron la puterea a n-șpea
Situația Lehman este similară cu cea a gigantului energetic Enron după ce acesta a dat faliment la începutul deceniului trecut. După ce portofoliul de proprietăți ale acestei corporații a fost restructurat, conform capitolului 11 al legislației falimentului, într-o companie de tip holding (în 2004), activele Enron au fost vândute pentru a plăti creanţele deținute de creditori. Aceștia au primit circa 22 de miliarde de dolari, până în prezent.
Intrarea în faliment a Lehman Brothers pe 15 septembrie 2008 a provocat o criză financiară globală care a zguduit din temelii sistemul financiar mondial. Chiar și companiile gigant ale piețelor financiare, precum General Electric, aproape au fost excluse de pe piețele de obligațiuni pe termen scurt iar alte bănci de investiții importante, precum Goldman Sachs și Morgan Stanley, s-au confruntat cu acute probleme de lichiditate.
Ieșirea din faliment
Sub îndrumarea firmei de consultan