Iranul a arătat clar că, dacă este atacat, fie de Israel, fie de SUA, va răspunde în acelaşi fel.
Cât de grave ar putea fi potenţialele consecinţe? „Capacitatea Iranului de a răspunde direct împotriva Israelului este limitată", spune Mark Fitzpatrick, director al Programului de Neproliferare şi Dezamare de la Institutul Internaţional de Studii Strategice din Londra, citat de BBC.
„Forţele aeriene ale Iranului sunt depăşite. Are un număr limitat de rachete balistice care ar putea lovi Israelul", afirmă el.
Potrivit lui Mark Fitzpatrick, arsenalul de rachete al Iranului include „o versiune modificată a rachetei Shahab-3, Ghadr-1, care are o rază de 1.600 de km, dar Iranul are numai şase lansatoare pentru acest tip de rachetă.
Noua rachetă a Iranului, Sajjil-2, cu combustibil solid, ar putea şi ea atinge Israelul, dar nu este complet operaţională încă", spune Fitzpatrick.
Dar experţii spun că aceste tipuri de rachete nu au precizie suficient de mare pentru a avea un efect împotriva ţintelor militare, dacă sunt înarmate cu arme convenţionale. De asemenea, ele nu sunt nici un mod eficient de a arunca bombe chimice sau biologice, iar Iranul nu are arme nucleare.
Acelaşi expert crede că este mai probabil ca Iranul să răspundă „asimetric şi prin reprezentanţi" la un atac al Israelului. Aliatul Iranului, grupul islamist şiit Hezbollah, are peste 10.000 de lansatoare de rachete în sudul Libanului, multe dintre ele furnizate de Iran. Acestea pot lovi Israelul.
De asemenea, grupul palestinian Hamas, care controlează Fâşia Gaza, ar putea ataca Israelul cu rachete cu rază scurtă. Marele pericol este un conflict mai extins fie între Israel şi Hezbollah, fie între Israel şi Hamas.
În condiţiile instabilităţii din Orientul Mijlociu, datorită crizei din Siria, există un risc real ca un atac israelian să declanşeze o conflagraţie mult mai