Richard Lau, profesor de științe politice la Universitatea Rutgers, consideră că actualul președinte al SUA, Barack Obama, ar avea o misiune mai ușoară la scrutinul din noiembrie dacă adversarul său republican va fi Rick Santorum.
Alegerile primare durează aproape un an, cu aproximativ 6 luni în care statele votează. Se poate vorbi despre o oboseală a votanţilor care sunt confruntaţi cu o campanie continuă?
Alegerile primare reprezintă, în principiu, o ocazie pentru ca votanţii să fie mai informaţi despre candidaţi. Nu cred că se poate vorbi despre o alienare a votanţilor, pentru că majoritatea nu urmăreşte cu atenţie bătălia electorală. Majoritatea devine interesată odată ce partidele îşi nominalizează candidaţii. Cei care pot obosi sunt, de fapt, cei interesaţi („political junkies”) care sunt însă sub 20% din populaţie.
Care este portretul votantului din alegerile primare, în comparaţie cu votantul din alegerile prezidenţiale de la toamnă?
În primul rând, cei care votează acum sunt mai interesaţi de politică. Sunt şi mai partizani, tocmai pentru că avem de a face cu o campanie în interiorul unui anumit partid, în care candidaţii vor avea mesaje mai radicale decât în campania din toamnă. Există cazuri (state) unde nu există condiţia de a fi republican pentru a vota, astfel încât şi cei care se declară independenţi sau democraţi pot merge la urne, dar ca regulă generală cei care vor participa vor fi republicanii. Gradul de radicalism (notă: în mod tradiţional, preferinţa politică se măsoară pe o scală cu
7 trepte: 1. liberal extrem, 2. liberal moderat, 3. înclină liberal, 4. moderat 5. înclină conservator 6. conservator moderat 7. conservator extrem) al celor care vin la urne diferă însă de la un ciclu electoral la altul. Ca regulă generală, cu cât prezenţa la urne este mai redusă, cu atât gradul de radicalism este