Foto: Christian Silva / Jurnalul National „Băieţii deştepţi” sunt perimaţi. Creşterile constante de preţ operate anual de către Hidroelectrica şi seceta au schimbat topul furnizorilor privaţi de electricitate.
Deşi de ani buni companiile care cumpără energie ieftină de la Hidroelectrica au fost în centrul atenţiei publicului din cauza scandalurilor continue, o altă categorie de traderi începe să prindă aripi: cei care cumpără activ de pe bursă şi speculează diferenţa de preţ. Afacerile acestora au crescut ca Făt-Frumos din poveste în ultimii ani, urcând exponenţial.
Tinmar Ind este noul „rege” al furnizorilor privaţi de energie, după ce a ajuns în 2010 la o cifră de afaceri de 733,3 milioane de lei şi un profit net de 22 de milioane de lei. Compania şi-a dublat practic afacerile faţă de 2009, când avea vânzări de 403 milioane de lei şi un profit net de 11,5 milioane de lei. Compania este controlată de omul de afaceri Constantin Oancea, cu 65% din acţiuni, şi a întrecut în 2010 mult mai titrata Energy Holding, ceea ce nimeni nu-şi imagina în urmă cu ceva vreme.
În ciuda faptului că aceasta din urmă are un contract de 2,6 TWh de energie hidro, Energy Holding a raportat pe 2010 un profit net de 15,2 milioane de lei la o cifră de afaceri de 648 milioane de lei.
Tinmar a început să furnizeze electricitate în 2007 şi doar trei ani a ajuns lider de piaţă. Compania este foarte activă pe OPCOM şi are între clienţi săi şantierul naval STX Brăila, o serie de mari companii din industria grea, precum Faur Bucureşti şi UPET Târgovişte sau combinatul de îngrăşăminte Donau Chem, deţinut de miliardarul Ioan Niculae, potrivit documentelor Transelectrica.
„Bunicuţa-killowatt”
Transenergo Com este un alt „zmeu” al energiei. Controlată de către Rada Coman (51%), Ileana Olah (41%) şi Nelu Coman (8%) compania a trecut de la afaceri de 2