O reducere a CAS poate fi luată în calcul, dar nu una de 1%-2%. Majorarea salariilor bugetarilor în 2012 ar creşte încrederea populaţiei în Guvern. Declaraţiile au fost făcute la RFI de preşedintele UNPR, Marian Sârbu. El militează şi pentru o creştere "importantă" a salariului minim pe economie.
Marian Sârbu apreciază că majorarea salariilor bugetarilor în acest an ar creşte încrederea populaţiei în Guvern: "Posibilitatea ca noi să putem adăuga ceva la salariile bugetarilor în această perioadă cred că ar întări încrederea în capacitatea Guvernului de a gestiona problemele economice".
În opinia lui Marian Sârbu, reducerea CAS cu numai 1-2 procente nu ar avea efect. "O eventuală diminuare a contribuţiei pentru a micşora costurile forţei de muncă ar putea fi avută în vedere, numai că după opinia mea, pentru ca ea să aibă un efect economic şi un efect social important, trebuie să existe o reducere semnificativă. O reducere de un procent-două n-ar reprezenta decât un semnal, n-ar avea un efect imediat foarte puternic", spune preşedintele Uniunii Naţionale pentru Progresul României (UNPR).
Marian Sârbu crede că "o reducere de patru-cinci puncte procentuale ar putea avea cu adevărat un efect important în ceea ce priveşte angajările. Poate o scădere mai semnificativă a acestor contribuţii, coroborată cu o creştere importantă a salariului minim pe economie ar putea să aibă efecte pozitive în ceea ce priveşte stabilitatea economică şi socială".
Premierul Mihai Răzvan Ungureanu spunea recent la TVR că are în vedere o reducere a CAS.
În acelaşi timp, preşedintele Traian Băsescu a spus miercuri în Parlament că Puterea are datoria de a găsi soluţii ca în jurul datei de 1 iunie să fie "reîntregite" salariile bugetarilor. "La începutul anului 2011, parte din sumele tăiate din salariile bugetarilor au fost restituite. Cred că este o datorie a mea