Până în anul 1909, localitatea, care este populată de hoteluri luxoase, s-a numit Lăpuş.
Arieşeni, o localitate turistică care are pensiuni vechi de peste un secol, atrage turişti din România şi Ungaria. Zeci de vile, cu oferte şi preţuri pentru toate buzunarele, au făcut ca zona să devină o atracţie pentru turiştii dornici de distracţie şi relaxare. Deocamdată, la Arieşeni există o singură pârtie de schi, însă în viitor, vor fi construite alte patru, alături de hoteluri luxoase şi centre de conferinţe care vor transforma localitatea într-o destinaţie de vis.
Arieşeni, o staţiune de un secol
Arieşeni a fost atestată istoric în urmă cu mai bine de un secol, în anul 1909. Atunci, mica aşezare s-a numit Lăpuş şi a aparţinut de comuna Râul Mare. Apoi, până în 1924, împreună cu Gârda de Sus şi Scărişoara au format o singură comună, Scărişoara. Localitatea s-a dezvoltat datorită migraţiei populaţiei din zonele joase spre locurile mai înalte, în căutarea păşunilor. Cu toate că Arieşeni a fost atestată pentru prima oară documentar în 1909, în localitate există o biserică de lemn care a fost construită în 1791 prin contribuţia credincioşilor satului şi a fost pictată de maestrul Mihai din Abrud în 1829. Localnicii vorbesc cu mult drag despre preotul Lazea, cunoscut sub numele de Popa Cuc, care a fost priceput în cititul în potcoavă sau chirilică românească.
Turişti din România şi Ungaria vin la schi
Turiştii au descoperit Arieşeniul şi cei care au venit o dată în zonă, au revenit mereu. Comuna se află la graniţa dintre judeţele Alba şi Bihor, la o altitudine de 950 de metri, şi reprezintă un punct de plecare în traseele de escaladă şi drumeţie din Munţii Apuseni. Pârtia de schi de la Vârtop este căutată de schiori, iar durata medie a sezonului de schi în această regiune se întinde din luna decembrie până în aprilie. Localnicii îşi amintesc, cum