Pentru că, săptămâna trecută, pe ”Național Arena”, Jandarmeria s-a apucat aiurea în tren să împartă bastoane și gaze lacrimogene la meciul România-Uruguay, sub pretextul afișării unui baner pe care scria ”FRF=RMGC”…
Pentru că o parte dintre cei care au protestat ieri, în fața Ministerului Economiei, împotriva exploatării gazelor de șist în România au fost ridicați de 3 (trei) ori în decursul unei singure zile de către jandarmi (detalii aici)…
Pentru că la Arad, jandarmii i-au dispersat ieri pe cei care protestau de 7 săptămâni, târându-l pe jos și lovindu-l cu picioarele pe unul din aceștia (vezi video)…
Readuc în atenție Kit-ul de nesupunere civică (ediția de buzunar), realizat de activiștii din Campania Salvați Roșia Montană în noiembrie anul trecut, după Occupy Conti. Kit de nesupunere civică
cum să sprijini o cauză dreaptă și oamenii buni ce nu se supun legilor proaste
Nesupunerea civilă este refuzul activ de a te supune anumitor legi, norme, şi hotărâri date de un guvern ce prejudiciază o cauza dreaptă, drepturi și libertăți fundamentale ale cetățenilor. Nesupunerea civilă este frecvent definită ca fiind rezistenţă nonviolentă. Potrivit conceptului indian, nesupunerea civica s-ar putea spune că este compasiune sub forma unui dezacord respectuos.
Pe scurt, nesupunerea civică este un act democratic ce reprezintă, mai ales, acea acțiune înfăptuită cu intenție, publică și fără violentă, dar nelegală, care are ca scop schimbarea politicii autorităților publice, în baza unei viziuni a moralității și a dreptății considerată ca fiind in interesul public.
Din toate aceste motive enumerate, nesupunerea civică este o forma de manifestare democratică.
Acestea sunt câteva premise de la care pornim:
- Dacă îți cunoști drepturile, ești ferm și crezi în convingerile tale nu trebuie să te lași intimidat, instigat sau pro