Potrivit studiilor Institutului de Endocrinologie "C.I. Parhon", în România există peste 4 milioane de adulţi supraponderali. Alimentaţia nesănătoasă, asociată cu stresul, reprezintă principala cauză a obezităţii.
Statisticile arată că 30% dintre femei şi 20% dintre bărbaţii din România suferă de obezitate. În plus, 40% din copiii români sunt supraponderali.
Paradoxal, rata mare a obezităţii nu se poate traduce prin exces, bogăţie sau exces, ci printr-o alimentaţie săracă nutritiv, dublată de obiceiuri proaste de consum.
Cum să ai o sănătate de fier şi o condiţie fizică de invidiat? Află aici trendurile anului 2012 în materie de sport
O armată de medici a ajutat o gravidă de 155 de kilograme să nască
Nutriţioniştii au "digerat" meniul crizei la români şi au constatat că alimentele de calitate (carne slabă de vită sau de pui, fructe şi legume proaspete) sunt înlocuite adesea cu alimente neadecvate (pâine, orez, zahăr, paste, făina, cartofi, supă din oase cu măduva, slănină sau margarină).
O altă problemă o reprezintă variaţiile de comportament alimentar. Cele de ritm presupun mâncatul pe fugă pe parcursul zilei, până la masa de seară, de multe ori singura din zi. Variaţiile de mod reprezintă mâncatul în faţa televizorului sau a calculatorului, pe fond de stres. De multe ori, stresul conduce şi la consumul excesiv de alcool.
Alarmant! Copiii moldoveni sunt la fel de graşi ca cei americani. Ascultă mărturia unei persoane de 120 de kilograme
"Constatăm că, pe lângă cauzele genetice, biologice, culturale şi comportamentale, sărăcia contribuie paradoxal la apariţia obezităţii cu toate complicaţiile de ordin metabolic (dislipidemie, diabet), cardiovasculare (cardiopatie ischemică, hipertensiune, infarct), neuropsihice (accidente vasculare, tulburări comportamentale,modificări de somn, suicid) sau osteroarticulare", explică Tudo