Vitamina E, cunoscută pentru efectul ei împotriva îmbătrânirii, poate avea un efect negativ asupra masei osoase. La această concluzie au ajuns oamenii de ştiinţă de la Universitatea Keio din Tokyo - Japonia.
Savanţii niponi, coordonaţi de dr. Shu Takeda, susţin că suplimentele cu vitamina E pot duce la subţierea oaselor, informează Daily Mail.
Cercetări anterioare efectuate pe animale au arătat că cele mai multe forme de vitamina E stimulează producerea unor celule care distrug masa osoasă a organismului. În urma acestui experiment, oamenii de ştiinţă japonezi nu mai au niciun dubiu că procese similare apar şi în organismul uman, potrivit studiului publicat în jurnalul "Nature Medicine".
Cea mai comună formă a vitaminei E este alfa-tocoferol, un puternic antioxidant cu rol esenţial în stimularea imunităţii organismului, care reduce riscul de boli de inimă, cancer, cataractă şi contribuie la diminuarea capacităţilor cognitive odată cu înaintarea în vârstă. Dar, aşa cum s-a dovedit, vitamina E interferează cu procesul de distrugere şi construire a unei ţesături osoase noi.
Potrivit cercetătorilor, atunci când osul se distruge, celulele osteoclaste permit eliberarea unor substanţe minerale, care ulterior sunt prelucrate pe parcursul unui aşa-numit proces de resorbţie.
Oamenii de ştiinţă sunt de părere că suplimentele pe bază de vitamina E ar putea juca un rol important în apariţia osteoporozei, motiv pentru care experţii au de gând să repete studiul şi pe subiecţi umani, pentru a putea determina cantitatea maximă admisă de organismul uman.
Profesorul Helen MacDonald, medic în cadrul Societăţii Naţionale de Osteoporoză din Marea Britanie, spune că persoanele care îşi iau vitamina E din dietă nu ar trebui să îşi facă griji în privinţa afecţiunilor care ţin de masa osoasă.
Printre alimentele care abundă în vitamina E se număr