Aproximativ 2 milioane de români au o boală cronică renală, însă doar 2% dintre aceste cazuri sunt diagnosticate, a afirmat prof. univ. dr. Gabriel Mircescu, directorul medical al Spitalului Clinic de Nefrologie "Dr. Carol Davila", în cadrul unei conferinţei de presă organizată cu ocazia Zilei Mondiale a Rinichiului.
"Persoanele care prezintă un risc crescut de a se confrunta cu boli cronice renală sunt în principal pacienţii cu diabet sau hipertensiune arterială, iar un factor major de risc este şi fumatul", a declarat prof.univ.dr. Eugen Moţa, preşedintele Societăţii de Nefrologie din România.
Cu ocazia Zilei Mondiale a Rinichiului 2012, Spitalul Clinic de Nefrologie "Dr. Carol Davila" din Bucureşti organizează în data de 8 martie 2012, între orele 10.00 - 14.00, testări gratuite ale funcţiei renale. "Scopul acestei acţiuni este de a face o depistare activă a persoanelor cu boală cronică renală, urmând ca la cazurile nou diagnosticate să se faciliteze accesul la investigaţii medicale complete", a declarat prof.univ.dr. Mircea Penescu, directorul Spitalului Clinic de Nefrologie "Dr. Carol Davila", ţinând să puncteze faptul că "boala de rinichi este silenţioasă, dar distructivă".
Deşi boala cronică de rinichi se poate depista prin analize de rutină, precum examenul de urină şi determinarea din sânge a creatininei serice, cei mai mulţi bolnavi sunt diagnosticaţi târziu. În primele stadii, această afecţiune nu prezintă simptome, ele apărând în fazele avansate, când pacientul poate avea deja insuficienţă renală.
Atunci când funcţia renală este compromisă, pacienţii nu au decât două soluţii: dializa sau transplantul renal. În România, există în jur de 11.000 de cazuri ajunse în stadiu de dializă. Dacă se recurge la transplant renal, pacientul va fi nevoit să urmeze şi un tratament medicamentos. Rata de supravieţuire după transplantul renal este d