Brazilia a devenit a şasea putere economică mondială, după ce a înregistrat o creştere de 2,7% în 2011. Aceasta rămâne însă în spatele SUA, China, Japonia, Germania şi Franţa.
Venitul pe cap de locuitor a crescut anul trecut în Brazilia, însă rămâne echivalent cu mai puţin de o treime din venitul mediu pe cap de locuitor în Marea Britanie (7.000 de lire sterline, adică aproximativ 11.000 de dolari). În timp ce în acest indicator stagnează în economiile dezvoltate, în Brazilia el continuă însă să avanseze.
Economia Braziliei şi-a început avântul în anii '90, cu o serie de privatizări ale unor companii-cheie pentru industria autohtonă, care au încheiat monopolul statului asupra comerţului. China a devenit unul dintre principalii parteneri comerciali ai statului, importând în special boabe de soia şi minereu de fier. De asemenea, SUA au început să investească masiv în această ţară.
În fruntea listei de atracţii economice din Brazilia se găsesc agricultura şi sectorul agroalimentar, care generează aproximativ un sfert din PIB-ul statului şi 36% din exporturi. În ultimii 20 de ani, Brazilia a devenit cel mai mare producător de trestie de zahăr, cafea, fructe tropicale şi are cel mai mare efectiv de vite (cu 50% mai mare decât al SUA), de aproximativ 170 de milioane de capete, potrivit datelor guvernamentale.
Ţiţeiul va deveni următoarea ţintă a exporturilor, mai ales dacă marile companii vor găsi o madalitate sigură de exploatare a zăcămintelor din adâncurile Atlanticului. Aceste rezerve sunt considerate a fi cel puţin egale cu cele deţinute de Marea Britanie şi Novegia în Marea Nordului