Transformarea fermelor clasice în ferme ecologice este sprijinită de Uniunea Europeană prin fonduri suplimentare.
Aproape un sfert din numărul operatorilor în agricultura ecologică din întreaga ţară este înregistrat în judeţul Bistriţa-Năsăud. Aceşti fermieri beneficiază, pe lângă formele de sprijin consacrate, şi de un ajutor suplimentar de la Uniunea Europeană, a declarat şeful Direcţiei Judeţene pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DJADR), Valentin Pop Mititean.
"La nivelul judeţului Bistriţa-Năsăud putem observa că agricultura ecologică are un trend ascendent.
În anul 2010 au fost înregistraţi 172 de operatori în agricultură ecologică, în 2011, 2.320, ceea ce situează judeţul Bistriţa-Năsăud pe locul întâi la nivel de ţară, unde s-au înregistrat 10.000 de operatori", a declarat Valentin Pop Mititean.
Ecologie la poalele Călimanilor
Cei mai mulţi producători agricoli "ecologici" sunt înregistraţi în satul Ardan, situat la poalele Munţilor Călimani, unde aproape toţi proprietarii de terenuri şi animale beneficiază de subvenţii în vederea obţinerii de produse agricole ecologice.
Operatorii din judeţul Bistriţa-Năsăud activează în sectoarele vegetal, zootehnic şi apicol. Reprezentanţii DJADR speră ca anul acesta numărul lor să crească la peste 3.500 de persoane, înscrierile urmând să fie făcute până la data de 31 mai.
Reconversie de doi ani
Înainte de a obţine produse agricole ce pot fi comercializate cu menţiunea ,,produs ecologic" exploataţia agricolă trebuie să parcurgă o perioadă de conversie de minimum doi ani. În acest timp, operatorii trebuie să respecte permanent regulile stabilite în legislaţia comunitară şi naţională şi să-şi supună activitatea unor vizite de inspecţie în scopul controlului conformităţii cu prevederile legislaţiei în vigoare referitoare la producţia ecologică. De asemenea, la n