Un singur grup de firme din Satu Mare a prejudiciat bugetul cu peste 48 de milioane de lei, prin deduceri și încasări ilegale de TVA, acționînd într-o schemă de tip suveică ce are ramificații peste hotare.
Declarația a fost făcută marți de Dan Maier, directorul Direcției Generale a Finanțelor Publice Satu Mare. Grupul de firme face obiectul uneia dintre cele 85 de sesizări penale inițiate în 2011 de reprezentanții Direcției, inițiată după un control încrucișa al DGFP și Gărzii Financiare, care au stabilit prejudicii de 33 de milioane, respectiv 18 milioane de lei. „Vorbim de o serie de acțiuni concertate de rambursări ilegale de TVA. În 2011, numărul sesizărilor penale inițiate de DGFP a rămas similar celui din 2010, însă sumele prejudiciu s-au dublat. Acesta este strict rezultatul acestui tip de operațiuni, derulate liniar, în grupuri de firme, cu prejudicii care apar la finalul unui lanț complex de operațiuni financiare” explică Maier. În 2011, pejudiciile cauzate în dosarele penale care au pornit de la DGFP Satu Mare a fost de 60 de milioane de lei.
Potrivit șefului finanțelor, principalele domenii de activitate în care au fost derulate astfel de operațiuni sunt producția și conservarea cărnii, fabricarea subansamblurilor electronice, construcții, comerțul cu cereale, autovehicule, intermedierile în comerțul cu material lemnos, transporturile de persoane și activitățile cu jocuri de noroc.
În 2011, agenții economici din Satu Mare au înregistrat datorii de 130 de milioane de lei la buget, iar aproximativ 17% din ponderea încasărilor la nivelul DGFP a fost adusă de executări silite. Maier a mai afirmat că în 2011, în pofida unui an dificil, indicatorul fiscal vedetă, gradul de realizare al planului de încasări, a fost de 102,15%.