1,4 milioane de oameni din întreaga lume contractează o infecţie pe durata spitalizării, potrivit statisticilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS). În Europa şi în sud-estul Asiei se înregistrează cea mai mare rată a acestor infecţii, de 8-10% din pacienţi.
Cele mai multe infecţii spitaliceşti sunt dobândite în unităţile de primiri urgenţe, în cele de anestezie şi terapie intensivă (ATI), precum şi în secţiile de ortopedie, potrivit statisticilor OMS.
„Cele mai periculoase infecţii sunt cele contractate în secţiile de terapie intensivă, de chirurgie şi în maternităţi, deoarece pacienţii din aceste secţii sunt cei mai vulnerabili", explică medicul specialist boli infecţioase Simin Florescu de la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase şi Tropicale „Prof. dr. Victor Babeş" din Bucureşti.
Citeşte şi:
Mituri despre viaţa după infarct
Chiar şi loviturile uşoare la cap afectează memoria copiilor
Infecţiile urinare, cele mai comune
80% din infecţiile spitaliceşti sunt contractate în urma utilizării cateterelor urinare (se folosesc pentru drenarea urinei din vezică în cazul imposibilităţii de a urina). Bacteriile responsabile sunt, cel mai adesea, Escherichia coli şi Klebsiella multirezistentă. Aceasta din urmă este foarte dificil de tratat, fiindcă nu poate fi distrusă decât de antibiotice foarte puternice.
Pneumonia şi alte boli respiratorii
Pneumonia se încadrează şi ea în categoria celor mai comune infecţii contractate în spitale. Persoanele cu risc crescut de a face pneumonie sunt cele care au avut nevoie de ventilaţie artificială. De altfel, în unităţile de terapie intensivă, unde sunt folosite cel mai frecvent aceste ventilatoare, rata de infecţie este de 3% pe zi. Pentru a evita acest risc, personalul medical ar trebui să ia măsuri, cum ar fi să igienizeze periodic gura pacientului şi, de asemenea, să-şi igi