Teoretic, judeţul Braşov are 10.174 de asiguraţi care se împrumută ca să-şi plătească „sănătatea”.
Persoanele fără venit reprezintă 41,22% din totalul celor care îşi achită contribuţia direct la CAS
10.174 de braşoveni fără venituri şi-au plătit, anul trecut, contribuţiile la sănătate din buzunar. Practic, aceştia au cotizat la Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS) câte 37 de lei pe lună, contribuţia însemnând 5,5% din salariul minim lunar, se arată în raportul de activitate al Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) Braşov. Conform aceluiaşi document, persoanele fără venituri aflate în evidenţa instituţiei reprezintă 41,22% din totalul asiguraţilor pe bază de contract sau declaraţie. Acestea au achitat 1,605 milioane de lei, reprezentând 14,12% din contribuţiile încasate direct de CASJ.
Din acest an, însă, contribuţia creşte la 39 de lei pe lună, o dată cu creşterea salariului minim la 700 de lei. Şi persoanele care au venituri din diferite activităţi (independente sau dependente, din agricultură sau chirie), dar sub nivelul salariului minim brut pe economie, au obligaţia plăţii contribuţiei calculate la acest nivel. Contribuţia la asigurările de sănătate se plăteşte trimestrial, iar pe primul trimestru contribuţia trebuie plătită până pe 13 martie.
Persoanele care nu fac dovada calităţii de asigurat beneficiază de servicii medicale numai în cazul urgenţelor medico-chirurgicale, al bolilor cu potenţial endemo-epidemic şi al celor prevăzute în Programul naţional de imunizări, monitorizarea evoluţiei sarcinii şi a lăuzei, practic un pachet minimal de servicii medicale, stabilit prin Contractul cadru. Teoretic, judeţul Braşov are 10.174 de asiguraţi care se împrumută ca să-şi plătească „sănătatea”.
Persoanele fără venit reprezintă 41,22% din totalul celor care îşi achită contribuţia direct la