Premierul spaniol Mariano Rajoy a refuzat pur şi simplu să se conformeze cerinţelor de austeritate ale Comisiei Europene şi Consiliului European, deturnat de preşedintele francez Nicolas Sarkozy şi cancelarul german Angela Merkel. Nicicând un stat membru al Uniunii Europene nu a recurs la un act mai deschis şi mai curajos de sfidare decât Spania, scrie editorialistul The Telegraph Ambrose Evans-Pritchard.
Rajoy a aruncat "bomba" la Bruxelles după ultimul summit al UE fără a notifica mai întâi CE sau liderii europeni. Părea că savurează faptul că rupe cartea cu reguli şi dezavuează întreaga maşinărie europeană de control bugetar.
Luând ceea ce el a denumit "o decizie suverană", premierul a anunţat simplu că intenţionează să ignore ţinta de deficit bugetar cerută de UE de 4,4% din PIB pentru acest an şi a stabilit un nou obiectiv, de 5,8% din PIB. Anul trecut, deficitul bugetar al Spaniei s-a situat la 8,5% din PIB.
Situaţia economică îl îndreptăţeşte pe Rajoy să preia iniţiativa revoltei. Economia spaniolă se va comprima cu 1,7% anul acesta, iar şomajul va ajunge la 24%. În prezent, rata şomajului din Spania este cea mai mare din UE.
"Să răspunzi acestor probleme cu o austeritate maniacală fără a recurge la devalorizare este ilogic. Se ajunge la un moment în care democraţia nu-şi mai poate sacrifica cetăţenii pentru a-i mulţumi pe ideologii reacţionari hotărâţi să impună politica pământului pârjolit a anilor 1930", notează Evans-Pritchard.
Pentru editorialist uimitor este sprijinul masiv primit de Rajoy.
"Spania nu este o ţară bătrână care va permite să fie umilită de cancelarul german. Comportamentul CE depăşeşte puterile conferite de tratate… aceşti eurocraţi cred că sunt stăpânii Spaniei. Rajoy nu trebuie să cedeze un pas. Merkel şi Comisia ar trebui să se gândească de două ori înainte să-şi pună mâinile pe suveranitatea acestei ţ