Înfiinţarea la Bucureşti a unei bănci municipale care să atragă capital privat este ultimul proiect anunţat de primarul Oprescu, aproape de finalul de mandat. Primăria are nevoie să atragă surse de finanţare deoarece bugetul din acest an este mai mic decât în 2011.
Un buget al oraşului redus cu o treime faţă de anul trecut şi lipsa banilor din credite sau obligaţiuni îi vor determina pe edili să renunţe în acest an la mai multe proiecte de investiţii. După ce consilierii generali au refuzat să-şi dea acordul pentru contractarea unui nou împrumut de 800 de milioane de euro, Oprescu a găsit o altă idee salvatoare şi anume să înfiinţeze o bancă.
Ideea a fost discutată cu primarul din Geneva, Pierre Maudet, cu care Oprescu s-a întâlnit la vizita sa în Elveţia. Obiectivul principal al băncii ar urma să fie atragerea de capital privat care să susţină investiţiile pentru dezvoltarea oraşului. Acestea se pot continua cu greu în acest an în lipsa unor surse suplimentare de finanţare.
Ideea înfiinţării băncii a fost discutată şi cu bancheri elveţieni, iar primarul Genevei a propus omologului său român un parteneriat între cele administraţii. Înainte de a prezenta ideea partenerilor elveţieni, aceasta nu a fost discutată la nivel de primărie.
"Nu am mai discutat despte acest subiect. Nu cred că poţi face o bancă municipală acum. Trebuie bani foarte mulţi şi stabilitate financiară, dar m-am obişnuit cu proiectele SF ale primarului. Poate peste 10-15 ani se va putea face o bancă, după ce primăria îşi va rezolva problemele şi vom avea un buget excedentar", a declarat Mircea Raicu, viceprimar general.
Încercare ratată la CGMB
Primarul Oprescu a mai încercat să facă rost de bani şi intenţiona să contracteze un credit de 800 de milioane de euro. Pentru a putea face acest lucru, edilul-şef avea nevoie de aprobarea consilierilor gen