Reprezentanții Asociației Salvați Dunărea și Delta împreună cu agenții ecologi ai Administrației Rezervației Biosferei Delta Dunării, au hrănit păsările afectate de iarna grea din zonele Sărături Murighiol, Gridul Lupilor și Somova-Parcheș.
Acțiunea a fost organizată pentru a veni în ajutorul lebedelor, lișițelor, pescărușilor și gârlițelor din Delta Dunării care, din cauza înghețului și a zăpezilor abundente, suferă de lipsa hranei. Au fost împrăștiate 300 kg de pâine furaj, puse la dispoziție prin amabilitatea Dobrogea Grup.
Păsările ce rămân peste iarnă în Deltă, cele care în mod normal se hrănesc cu vegetație acvatică și nevertebratele de pe fundul apei, au suferit în această perioadă de foame. Printre altele, este vorba de lebăda de iarnă (Cygnus cygnus) și lebăda de vară (Cygnus olor) care în mod obișnuit se hrănesc cu vegetație acvatică. Gheața de pe lacuri le-a ținut la distanță de sursele de hrană.
Situația a fost semnalată de agenții ecologi din cadrul ARBDD, care au solicitat sprijinul asociațiilor de protecție a mediului, persoanelor fizice și societăților comerciale în vederea unor acțiuni de hrănire a faunei din rezervație. În spiritul misiunii de protejarea biodiversității din Delta Dunării, Salvați Delta a reușit să mobilizeze Dobrogea Grup care a pus la dispoziție 300 kg de pâine furaj. Astfel, voluntarii SDD și agenții ecologi au creat o echipă de criză care s-a deplasat în Delta Dunării și au împrăștiat mâncarea pentru zburătoare.
“După ce conducerea Rezervației și Garda de Mediu Tulcea au raportat moartea a sute de păsări de foame și frig în zona Vadu, făcând un apel umanitar către societate, am încercat să punem în acțiune o colaborare între instituțiile Statului (ARBDD), societatea civilă (Salvați Dunărea și Delta) și sectorul privat responsabil (Dobrogea Grup). Și am reușit! În ciuda nepăsării și a lipsei cronice